← НАЗАД НА БОЗА

БАРАТЕ КУЌА? Оваа е отпечатена за 24 часа и чини 10 илјади долари!

БАРАТЕ КУЌА? Оваа е отпечатена за 24 часа и чини 10 илјади долари!
134 Читања

Ако имате 5 минути, проверете го ова неверојатно видео! Како да направите куќа за двајца …

Иновација во градежништвото, која дава поголема надеж дека куќите ќе бидат поевтини и побрзо ќе се градат е 3D печатењето.

Американската компанија Апис Кор, со седиште во Сан Франциско, успеа да изгради куќа за само 24 часа користејќи ја оваа техника.

Ова беше спроведено во градот Ступино во областа Москва, во соработка со компанијата PIK.

Куќата е изградена во експериментална област, на земјиштето што и припаѓа на фабриката за бетон.

Мобилниот 3D печатач и автоматската мешалка успеале да ги кренат самостоечките ѕидови како помали парапети за еден ден, а површината е 38 квадрати.

View this post on Instagram

Check it out! #apiscor has printed the first residential house! Construction is based on Apis Cor 3D printing technology — a unique equipment, which has no analogues in the world today: mobile construction 3D printer and automatic mix and supply unit. Printing of self-bearing walls, partitions and building envelope were done in less than a day: pure machine time of printing amounted to 24 hours. The area of the printed building is 38 m². Design of the single-story residential house is rather unusual. This project was selected specifically, as one of the main purposes of this construction is to demonstrate the flexibility of equipment and diversity of available forms. The house can be of any shape, including the familiar square shape. On the inside the printed house is no different from an ordinary one — cozy and comfortable. House interior includes a hall, a bathroom, a living room and a compact functional kitchen with the most modern appliances from Samsung company. The construction cost of the printed house amounted to $10134! This cost includes all the works that were done to make a complete house: work and materials for the construction of foundation, roof, exterior and interior finishing works, installation of heat insulation of walls, windows, floors and ceilings. 3D printers are entering the global market and construction sites worldwide. The future is now.#3dprint #3d #3dprinter #3dprinting #tech #techno #technology #news #science #future #robot #robotics #construction #building #buildings #architecture #architects

A post shared by Apis Cor (@apiscor3d) on

Дизајнот е невообичаен, но наменски избран, само за да ја демонстрира флексибилноста на опремата и разновидните изводливи форми.

Инаку, куќата може да биде со било која форма, дури и онаа – вообичаената – квадрат.

Внатрешноста е удобна – мало претсобје, дневна соба и компактна функционална кујна со модерни апарати.

Трошоците за изградба се 10.134 долари, што вклучува материјали и работа на темели, покрив, завршни внатрешни работи и фасади.

Коментари

© 2011 boza.mk | Дизајн - element.mk