Мојата кујна

Бугарски рози

Состојки:

  • шеќер во прав за посипување
  • 1/2 л млеко
  • 3 јајца
  • 1/2 кг свинска маст
  • брашно по потреба
  • 20 гр. свеж квасец
  • 1 лажичка + 4-5 лажици шеќер
  • прстофат сол
  • 150 гр мелени ореви

 

Подготовка:

Во 150 ml млеко ставете 20 гр свеж квасец, лажичка шеќер и прстофат сол, а во сад изматете 350 мл млеко и половина килограм свинска маст во садот.

Додадете 3 жолчки и брашно колку што е потребно за да добиете мазно и убаво тесто.

Оставете го тестото да порасне, покриено со крпа, а потоа развлечете го тестото на работна површина и исечете  на коцкички.

Во средината ставете фил со лажичка и свиткајте ги краевите на секоја страна, така да изгледаат како рози.

Ставете хартија за печење во тепсија и печете ги розите додека не добијат убава жолта боја.

Фил: 3 белки, 4-5 лажици шеќер и 150 гр мелени ореви да се изматат со миксер.

Напиши коментар