Motherhood

Дали децата треба да носат очила за сонце?

Со сончеви денови, повеќето возрасни ги подготвуваат своите очила за сонце, а возрасните, децата сакаат да ги копираат.

Но, постои прашање за тоа колку очилата за сонце се здрави за видот на детето?

Според најновите теории, на децата им е потребна заштита за очи, исто како и на возрасните, така што децата на сонце треба да носат очила за сонце.

Децата со посветли очи се почувствителни на сонце, и тие треба дополнително да бидат охрабрени да носат очила за сонце за деца.

– За деца, изберете квалитетни очила (не оние од пазар или супермаркет) кои блокираат 99 до 100 проценти од UVA и UVB зрачењето. Подобро е да не носат никакви очила од лоши очила со слаб квалитет.

– Изберете поликарбонатни леќи, бидејќи тие се подобри од другите и поиздржливи.

– Дозволете им на децата да ги изберат бидејќи повеќе би ги носеле.

– Секогаш чувајте ги очилата во торбата. Ова ќе го спречи кршењето, губењето или заборавањето на очилата.

– Меѓутоа, децата не треба да носат очила за сонце без прекин. Туку само во најсончевите делови од денот.

Напиши коментар