Motherhood

Дали сте строг или толерантен родител?

Авторитетните родители се исклучително тешки. Тие поставуваат строги правила, но во исто време ги почитуваат потребите на децата.

Како ќе го воспитате детето, такво ќе биде кога ќе порасне, велат американските педагози, кои врз основа на студиите заклучија дека постојат три основни видови на воспитание.

* Авторитетните родители се исклучително тешки. Тие поставуваат строги правила, но во исто време ги почитуваат потребите на децата.

Иако тие секогаш бараат прецизно објаснување за сè што децата сакаат или бараат, истовремено се подготвени да ги слушнат и да го прифатат нивното мислење.

Експертите велат дека ова е најдобриот пристап и дека тинејџерите од таквите семејства се послушни, имаат свое „јас“ и не запаѓаат во неволја.

* Попустливите родители не поставуваат никакви правила или граници. Кај нив владее широка демократија.

Тие се речиси секогаш на страната на детето, му излегуваат во пресрет и му ги исполнуваат, не само потребите и желбите, туку и хировите.

Проблемот е во тоа што кога нивните деца ќе пораснат, не ги перцепираат како авторитет, не ги почитуваат премногу и немаат почит кон другите.

* Родителите кои го контролираат секој чекор од своите деца, поставуваат јасни правила и граници, но не ги објаснуваат причините за тоа.

Тие не сакаат да го слушнат мислењето на децата, туку сè мора да биде по нивно. Токму децата што биле образовани на овој начин имаат најголема шанса да пораснат во деликвенти или луѓе наклонети кон пороци.

Напиши коментар