Sweet Home

ЕКОКАПСУЛИ: луксузни хотелски соби на места без инфраструктура

Луксузот на хотелската соба во микро-куќа која наликува на капсула?

Технологијата го покажа својот целосен потенцијал, а поради еколошкото загадување, се повеќе се свртува кон самоодржливи и природни пријателски решенија.

Само едно такво доаѓа од Словачка, Ecocapsule „куќите“ имаат соларен панел, турбина која работи на енергијата на ветерот, како и колектор на вода.

Во првата година беа произведени само педесет, а капсулите од второто издание беа резервирани со месеци нанапред.

Микро-домовите ја потврдија нивната популарност со учество во неделата на NYCxDesign.

Бидејќи живееме во време кога загадувањето веќе презеде алармантни услови, време е да размислиме како можеме да го забавиме овој процес.

Филмовите за апокалипсата се застрашувачки, но ако не промениме нешто и го направиме тоа за Земјата, речиси неизбежно е ваквото сценарио да се случи во реалноста.

Поентата на целата приказна е да се докаже дека за живот е потребно малку, а домот може да биде било каде.

На Instagram под хаштагот #homeanywhere, погледнете ги прекрасните пејсажи покрај кои некои луѓе веќе живеат.

Концептот на живот во согласност со природата не е само тема која се повеќе се чита, туку и реалност која се повеќе и повеќе луѓе почнуваат да ја практикуваат.

Се разбира, ова нема да биде можно без технологијата и иновативноста на младите луѓе. Да се најде место за живеење кое е еколошки прифатливо, а сепак пријатно за човекот, не е лесна задача.

Сепак, Ecocapsules се лесни за транспорт, така што можете да го мобилизирате вашиот дом каде што ќе посакате.

Сончевите ќелии го максимизираат производството на енергија, а турбината на ветерот е многу тивка и ќе спиете во микро-домот Ecocapsule без никакво вознемирување.

Капсулата на нејзината површина собира вода во контејнерот, а доколку е потребно, ја филтрира. Внатрешноста на капсулата ја красат креветот, работниот простор, кујната и бањата – сè што е потребно за живот.

 

 

 

Напиши коментар