Здраво тело

Фатално будење во мракот и недостаток на вода

Се будите мрзливи и останувате такви цел ден, а не ја знаете вистинската причина за таквата состојба.

Причината за мрзливоста веројатно постои, ние само треба да ги откриеме грешките за кои често не сме свесни, велат експертите.

* Будење во мрак, брзо одење под туш, а потоа на работа, без контакт со светлината, несвесно влијае врз расположението на повеќето луѓе.

Луѓето кои чувствуваат светлина дури попладне се нерасположени и имаат повисок индекс на телесна маса, велат научниците.

Изложувањето на сонце во претпладневните часови е незаменливо. Само половина час на утринска светлина е доволно за да се прилагоди внатрешниот часовник и да се прилагоди нивото на енергија, апетит и метаболизам.

Затоа, за време на утринското будење, прво подигнете ги ролетните, отворете го прозорецот и барем кратко уживајте во сонцето.

* Недоволно вода по будењето, исто така, доведува до лошо расположение, главоболка и чувство на премореност во текот на денот. Но, затоа доволно внесена вода дава чувство на среќа, моќ, брзина и цврстина.

За да бидете подготвени за сите дневни предизвици, пијте три чаши вода во првиот час по будењето, велат британските истражувачи.

* Прескокнувањето на појадокот може да предизвика нервоза и лошо однесување во текот на денот.

Мажите кои појадуваат пред да одат на работа се порелаксирани, поефикасни и побрзо ги завршуваат нивните секојдневни задачи, покажаа истражувањата.

Здравиот појадок во комбинација со протеини и јаглени хидрати е многу важен за мозокот, кој на овој начин добива доволно енергија за нормално функционирање во текот на денот.

Напиши коментар