Здраво тело

Истражување: Консумацијата на сирење го продолжува животот

Јадењето сирење го намалува ризикот од мозочен удар и кардиоваскуларни болести, според новата студија објавена во списанието “Lanset”.

Истражувачите од Универзитетот McMaster во Канада ги анализираа навиките во исхраната на повеќе од 130.000 луѓе од 21 земји на возраст помеѓу 35 и 70 години.

Тие откриле дека консумацијата на сирење повеќе од два пати на ден го намалува ризикот од мозочен удар и го намалува ризикот од кардиоваскуларни болести.

Исто така, јогуртот има позитивен ефект врз здравјето.

Некои сирења, како што се “gruyeres”, „гауда“, „пармезан“ и „чедар“ содржат состојка наречена бутират, која го забрзува метаболизмот, што помага да се намали телесната тежина.

При консумацијата на сирење, бактериите во цревата влијаат на стомакот, кој произведува повеќе бутират. Исто така, бутиратот помага во спречувањето на рак на дебелото црево со хранење со клетките од самото црево.

Исто така, со оглед на тоа што сирењето е полно со протеини и калциум, тоа помага во градење на мускулна маса, а во тоа посебно помага консумирањето на сирењето „рикота“ и сурутка, објави американскиот медиумски портал “Rer”.

Напиши коментар