← НАЗАД НА БОЗА

Како да го спречите формирањето на плускавци

Како да го спречите формирањето на плускавци
86 Читања

Новите чевли можат да донесат многу проблеми додека не се „разгазат“. Со цел да не ви се случи тоа и да не добиете плускавци, постојат неколку начини да се омекнат вашите нови чевли и да ги направите поудобни.

НОВИТЕ чевли носат стари проблеми – плускавци. А тие толку знаат да се искомплицираат и прераснуваат во сериозни плускавци, за да го нарушат нормалното функционирање.

За да не ви се случи тоа, реагирајте што е можно поскоро.

– Излупете компир со средна големина и ставете го директно во новиот чевел, па оставете да одстои преку ноќ. Ќе ги омекне чевлите и наредното утро ќе „влетате“ во нив како да се веќе разгазени.

– Натопете ги со вода чорапите или весници, па исцадете ги добро, ставете ги во чевлите и оставете ги да се исушат. Како што се сушат, чевлите ќе се прошират и ќе се растегнат колку што е потребно.

– Кесите за замрзнување наполнете ги со вода и ставете ги во чевлите, а потоа ставете ги на 24 часа во замрзнувачот, така што водата ќе се претвори во мраз, кој ќе ги прошири чевлите.

– Направете раствор од алкохол и вода, пропорционално во однос 50:50 и со него истријте ги чевлите. Потоа облечете ги и носете половина час.

Коментари

© 2011 boza.mk | Дизајн - element.mk