Ако јадете една на ден, организмот ќе ви биде благодарен, ОВА се сите нејзини придобивки.
Киселите краставици содржат бројни витамини. Има малку луѓе кои не сакаат кисели краставици и затоа често се наоѓаат на менито.
Кисели краставици содржат голема количина на вода, протеини, многу малку масти и прехранбени влакна.
Покрај тоа, тие се богат извор на минерали, вклучувајќи калиум, натриум и фосфор. Содржат витамини како витамин Ц, А, Б-6, Б-12, рибофлавин, ниацин и тиамин.
Подолу, погледнете ги придобивките од кисели краставици:
Тие се силни антиоксиданти – го штитат телото од слободните радикали, нестабилните хемикалии кои ги оштетуваат клетките во нашето тело.
Тие се одличен пробиотик – го балансираат варењето и го забрзуваат формирањето на добри бактерии кои се клучен дел од нашата здрава дигестија.
Го чуваат црниот дроб – покрај подобрувањето на варењето на храната, киселите краставици го штитат црниот дроб и помагаат да се филтрираат токсините од телото.
Го спречуваат формирањето на чир на желудникот – чирот е внатрешна рана на желудникот, односно оштетување на мембраната предизвикано од киселини. Киселите краставици го штитат желудникот и го спречуваат формирањето на чирови.
Помагаат кај дијабетесот – истражувањата покажаа дека киселите краставици ја стабилизираат количината на хемоглобин – протеинот во црвените крвни станици кои пренесуваат кислород. Киселоста на краставиците помага во контролата на дијабетесот.