Здраво тело

КИСЕЛИТЕ КРАСТАВИЧКИ СЕ БОГАТСТВО!

Ако јадете една на ден, организмот ќе ви биде благодарен, ОВА се сите нејзини придобивки.

Киселите краставици содржат бројни витамини. Има малку луѓе кои не сакаат кисели краставици и затоа често се наоѓаат на менито.

Кисели краставици содржат голема количина на вода, протеини, многу малку масти и прехранбени влакна.

Покрај тоа, тие се богат извор на минерали, вклучувајќи калиум, натриум и фосфор. Содржат витамини како витамин Ц, А, Б-6, Б-12, рибофлавин, ниацин и тиамин.

Подолу, погледнете ги придобивките од кисели краставици:

Тие се силни антиоксиданти – го штитат телото од слободните радикали, нестабилните хемикалии кои ги оштетуваат клетките во нашето тело.

Тие се одличен пробиотик – го балансираат варењето и го забрзуваат формирањето на добри бактерии кои се клучен дел од нашата здрава дигестија.

Го чуваат црниот дроб – покрај подобрувањето на варењето на храната, киселите краставици го штитат црниот дроб и помагаат да се филтрираат токсините од телото.

Го спречуваат формирањето на чир на желудникот – чирот е внатрешна рана на желудникот, односно оштетување на мембраната предизвикано од киселини. Киселите краставици го штитат желудникот и го спречуваат формирањето на чирови.

Помагаат кај дијабетесот – истражувањата покажаа дека киселите краставици ја стабилизираат количината на хемоглобин – протеинот во црвените крвни станици кои пренесуваат кислород. Киселоста на краставиците помага во контролата на дијабетесот.

Напиши коментар