Мајката на четири деца, Џесика Офер, верува дека една работа во бременоста ја надминува постојаната потреба за мокрење, отечените глуждови, болниот грбот, па дури и непроспиени ноќи.За неа најиритирачко е прашањето кога и е терминот за раѓање.

На листата на лоши прашања упатени кон бремените жени, исто така се наоѓа и прашањето „Дали се близнаци?“ и „Зар сеуште не си родила?“.

„Додека на бременоста и се грижи крајот, жените мора да се справат со разни коментари, а она што навистина треба да се случи е сите едноставно да замолчат. Стомакот на жената не е јавна сопственост да се коментира“, вели Offer.

Секоја од нејзините бремености траела подолго од 40 недели, а четвртото дете го носела до 44 недела.

„Верувајте ми, знам што значи да сте нестрпливи, фрустрирани, уморни, загрижени, справувајќи се со болката и не сакајќи ништо повеќе од тоа да го држите детето во своите раце.

Таквите прашања и коментари дополнително фрустрираат и не му помагаат никому“, предупреди таа.

Од друга страна, постојат прашања што идните мајки ги сметаат за добредојдени. Поканете ги на ручек или понудете им помош кога ќе се роди бебето. Тоа го сметаат за многу корисно.

Напиши коментар