Cafe Del Mar

Можеби не ви се допаѓа да тренирате наутро, но утринското вежбање е многу подобро од вечерното и гори повеќе килограми

Хронобиологијата е понова гранка на науката која проучува биолошки ритами. Во овој случај, научниците проучувале како времето кое вежбаме влијае на организмот.

Луѓето кои тренираат наутро, ќе изгубат тежина порано од оние што одат на тренинг подоцна во текот на денот, според студијата спроведена на универзитет  во Колорадо, Северна Каролина и Канзас.

Истражувањето беше објавено во Меѓународниот весник на дебелината.

За време на студијата, испитаниците исто така можеле да одат во теретана или да вежбаат во кое било време од денот, од седум наутро до седум навечер, но морале детално да ги запишат своите активности.

Научниците следиле колку троши секој и колку троши во текот на еден десетмесечен период. Луѓето кои порано вежбале наутро трошеле повеќе калории од оние што вежбале после 15 часот (од некоја непозната причина, само неколку луѓе вежбале помеѓу пладне и 15 часот).

Откриени се уште неколку интересни разлики во овие две групи обучувачи. Оние кои претпочитаат утринско вежбање во просек беа поактивни во текот на денот отколку оние што вежбаа подоцна. Плус, тие јаделе помалку – нивниот дневен внес беше 100 калории во дефицит, во споредба со луѓето кои вежбале попладне.

„Со оглед на податоците  можам да кажам, часовите за тренинг може да играат голема улога во слабеењето“, рече водачот на студијата на Универзитетот во Северна Каролина.

„Не сакам никој да мисли дека не вреди да се вежба попладне или навечер. Секој вид тренинг, во кој било дел во денот “, заклучува Вилс.

Вилис и неговите колеги кои работеле на ова истражување се занимаваат со хронобиологија, наука која се повеќе станува во фокус и која проучува биолошки ритами, вклучувајќи го и цирдијанскиот ритам.

Во овој случај, тие се осврнаа на прашањето колку време за вежбање влијае на нашето тело, за да можеме да го зголемиме времето за наш тренинг.

 

Напиши коментар