Овој зачин е најскапиот, но со вистинска причина.
Шафран е најбараниот и најскапиот зачин во светот, исто така познат како „црвено злато“. Килограм од најквалитетен шафран чини околу 3.000 долари, а причини за ова има повеќе.
Шафранот расте во специфични услови и цвета само една недела во годината. Најдобро се одгледува на сонце и на суво, на богата почва.
Се бере само во одредено време, а за половина килограм од овој зачин, потребни се речиси 80.000 цветови од растението. Високата цена на овој зачин е, исто така, погодена од фактот дека сè е направено рачно – од жетва до сушење. Се бере во одредено време и сè што е поврзано со овој зачин се врши рачно.
Најпопуларен е шафранот од Индија, Иран и Шпанија, а луѓето од целиот свет се подготвени да одделат пари за овој скап зачин поради неговите лековити својства. Античките Грци, Кинези и Индијци го користат овој зачин за сè – од подготовката на парфеми до лекови.
Истражувањата покажаа дека шафранот, меѓу другото, може да го подобри расположението, да ги намали симптомите на ПМС и да помогне во губење на тежината. Американските психијатри тврдат дека шафранот е најефикасен природен антидепресив бидејќи не покажува несакани ефекти.
Покрај тоа, бројни студии покажаа дека шафранот ја намалува анксиозноста и депресијата. Шафранот има интензивен мирис и малку горчлив вкус.
Во продажба може да се најде во мали количини, во форма на исушени влакна или мелен. Најчесто се користи во подготовката на слатки и јадења со ориз.