Motherhood

Не грешите, момчињата почесто се раѓаат од девојчињата, а еве и зошто

Момчињата денес се побројни од девојчињата и има неколку теории за овој феномен.

Можеби сте забележале и во вашето семејство или на игралиштето дека денес се раѓаат повеќе момчиња отколку девојчиња.

Ако почнете да се сомневате дека момчињата стануваат побројни од девојчињата, вие сте апсолутно во право.

Познат е фактот дека од таткото зависи кој пол ќе биде детето, бидејќи спермата содржи X и Y хромозоми. Еден од нив ќе се совпадне со Х-хромозомот на мајката, и на тој начин ќе се создаде момче или девојче.

Ова значи дека шансата за добивање на момче или девојче е иста, и повторно на светско ниво, во предност се раѓањата на момчиња, 105 спрема 100 во корист на машкиот пол.

Како се објаснува ова?

„Жените кои одржуваат добри семејни односи и висок општествен статус веројатно ќе станат мајки на момчиња“, вели д-р Алисон Бехи, биолог и антрополог на Универзитетот во Австралија.

Една студија од Универзитетот во Њукасл покажа дека мажите кои имаат браќа се со поголема веројатност да станат татковци на машко дете.

Дури и во периодот по Втората светска војна, се раѓаа по две момчиња повеќе од девојчиња.

Момчињата дефинитивно секогаш доминираат.

Напиши коментар