Cafe Del Mar

Не постои ЛЕК што може да ја замени физичката активност и сите негови предности – еве и ЗОШТО!

Нема подобра терапија!

Од сите страни ќе слушнете дека вежбањето е здраво, го продолжува животниот век, дејствува превентивно, дури и во некои случаи лекува. Која е користа од тренингот и спортскиот начин на живот, и зошто вежбањето е здраво?

Го регулира крвниот притисок

Особено кај луѓе кои се дебели и кои водат неактивен начин на живот. Со намалување на крвниот притисок ќе ја намалите можноста за добивање на мозочен удар.

Го намалува холестеролот

Цел живот се обидува да го намали нивото на лошиот LDL холестерол и го зголемува нивото на добриот HDL холестерол. Со адекватна вежба, но и исхрана, исчистете ги крвните садови од лошиот холестерол и влијае врз HDL нивоата на добар холестерол. Ова исто така го спречува појавувањето на атеросклероза.

Превенција на кршење на коските

Со зајакнувањето на мускулатурата влијаете врз издржливоста на целиот локомоторен апарат. Фрактурите се најчести кај децата и кај постарите лица, а главната причина за тоа е слабата мускулатура која недоволно ги поддржува екстремитетите.

Ако мускулите се слаби, дури и скок од висина од 30 см може да биде фатален за некои коски на нозете. Остеопорозата е еден од здравствените проблеми врз кои вежбањето има позитивен ефект.

Ја регулира телесната тежина

Ова директно влијае врз поквалитетниот и подолг живот. Не е исто цел живот да носите 100 килограми или 60 килограми, разликата е голема. Намалете ја вашата телесна тежина и ќе го продолжите животот.

Здрава исхрана и физичка активност

Ова е добитна комбинација.

Здраво срце

Ако го тренирате своето срце, ќе го направите здраво и силно, а животот посреќен и подолг!

Ја спречува појавата на инсулинска резистенција

Можеме да кажеме дека отпорноста на инсулин е еден од проблемите на модерното општество, болест за која сме самите виновни, нашата исхрана и неактивниот начин на живот.

Напиши коментар