← НАЗАД НА БОЗА

НИКОГАШ НЕ ПЕРЕТЕ ЈА ОБЛЕКАТА НА 30 И 40 СТЕПЕНИ: Еве зошто!

НИКОГАШ НЕ ПЕРЕТЕ ЈА ОБЛЕКАТА НА 30 И 40 СТЕПЕНИ: Еве зошто!
356 Читања

На колку степени ја перете вашата шарена облека?

Ако одговорот е 30 или 40 степени, имаме лоши вести за вас!

Имено, температурата на перење од 40 е на самата граница, но 30 е критична, бидејќи многу бактерии, како што е Escherichia coli, успеваат да преживеат на 37 степени!

Затоа, ако облеката ја перете на пониска температура, бактериите лесно можат да се задржат на ткаенината и потоа да се пренесат.

Бидејќи температурата од 40 степени е на самата граница, микробиолозите советуваат за секој случај да не се пере облеката на температура под 60 степени, а особено не треба да се штеди при перењето на детската облека.

Дали дополнително треба да се нагласи дека долната облека, пешкирите, кујнските крпи и постелнината исклучиво и задолжително се перат на 90-95 степени?

Коментари

© 2011 boza.mk | Дизајн - element.mk