Здраво тело

Откријте го неверојатниот Манука мед!

Медот Манука се добива од цветовите на растението Манука (Leptosperum scoparium). Тоа е грмушка што расте во Нов Зеланд и се смета за најздрава во светот.

Една од главните состојки што го прави посебен и ја зголемува неговата цена е – метилглиоксал (MGO). Тоа е супстанција со силна антибактериска активност која всушност е нуспојава од производството на пчелин мед.

Колку повеќе MGO има, толку е поскап. Разликата во количината на наведената активна состојка зависи од сезоната и потеклото. Најдобриот е оној кој доаѓа од необработени области.

Овој несекојдневен нектар за лекување илјадници години им е познат на домородците од Нов Зеланд, чии производи и тоници се уште се актуелни.

Бројните научни истражувања ја покажаа исклучителната ефективност на овој мед.

Меѓу другото, Манука  медот е ефикасен кај полесни и потешки инфекции, се користи кога антибиотиците повеќе не делуваат, помага при изгореници и моментално ја ублажува болката кај раните и помага во нивното заздравување.

Напиши коментар