Здрав пијалак што речиси секоја домаќинка го има во кујната!
Експертите апсолутно се согласуваат – јаболковиот и оризовиот оцет го чуваат организмот од опасни болести.
Докажано е дека јаболковиот оцет има корисен ефект врз здравјето на срцето, го регулира крвниот притисок, покачените триглицериди и холестерол.
Антиоксидантите од јаболков оцет го штитат и го зајакнуваат срцето, но исто така го согоруваат масното ткиво во организмот.
Јапонски научник проучувал како различни видови оцет влијаат врз лекувањето на леукемијата и го спречуваат развојот на малигните клетки.
Експериментот извршен врз глувци покажа дека оризовиот оцет ефикасно го спречува развојот на туморот. Оваа анализа се уште не е истражена кај луѓето, но научниците очекуваат поволни резултати.