Супер рецепт за оние кои сакаат луто.
Потребно е малку повеќе од половина час за да се подготви сè, а потоа можете да уживате во лутите залчиња!
Состојки:
300 грама пилешко бело месо, се сече на коцки големи „колку едно залче“
помала глава кромид, ситно сецкан
лут црвен пипер
дваесет грама путер
сол по вкус
За сос:
три лажици дробено „сино“ сирење
една третина чаша кисела павлака
две лажици ситно сецкан кромид
лажичка вински оцет
Подготовка:
Измешајте го синото сирење и павлаката, добро да се соединат, додадете ги ситно исечениот кромид и оцетот, добро промешајте за да добиете сос.
Загрејте ја рерната на 200 степени, ставете ја хартијата за печење во тепсија.
Измешајте го стопениот путер, црвениот пипер и солта во чинија, а потоа извалкајте ги парчињата пилешко во оваа мешавина.
Наредете ги во тавата, посипете ги со ситно исецкан кромид и печете петнаесет минути, или додека месото не добие златно-жолта боја.
Послужете ги со сосот од сино сирење.