← НАЗАД НА БОЗА

Погледнете го небото и откријте дали ви треба преглед на офталмолог

Погледнете го небото и откријте дали ви треба преглед на офталмолог
132 Читања

Дали ви се чини дека кога гледате во небото гледате фини линии?

Кај некои луѓе се случува, дури и без погледот кон небото, да гледаат фини линии кои изгледаат како да пловат и изгледа дека имате сериозни проблеми со видот.

Овие линии што ги гледате се нарекуваат флотирачки матнини и не се невообичаени и кај повеќето луѓе не претставуваат значаен проблем.

Gepostet von Dr Bojan Kozomara am Donnerstag, 11. April 2019

Истражувањето од 2002 година во Обединетото Кралство покажа дека со опишаните симптоми на флотирачки матнини се среќаваат во просек по 14 пациенти месечно.

Меѓутоа, ако пречките во видното поле постојано се присутни, флотирачките честички со свилено тело стануваат повеќе од само повремено нарушување на видот.

Формите кои се појавуваат во визуелното поле се резултат на проекции на сенки од фини протеински структури или статички отпад, акумулирани во текот на годините и заробени во стаклено тело.

Gepostet von Dr Bojan Kozomara am Donnerstag, 11. April 2019

Ако овие фини линии ве мачат, контактирајте го вашиот лекар.

Ситуацијата е посериозна ако тие се повеќе се појавуваат или се зголемуваат.

Задолжително закажете испитување кај офталмологот.

Коментари

© 2011 boza.mk | Дизајн - element.mk