Еве како да направите крцкави прстени кои се јадат насекаде низ светот!
Не ви треба многу време, ниту многу состојки …
Состојки:
Поголема глава кромид
160 грама брашно
Лажичка прашок за пециво
Лажичка сол
Едно јајце
250 мл млеко
100 грама презла
Масло
Подготовка:
Во подлабоката тава загрејте го маслото – ставете повеќе, не само на дното.
Исчистете го кромидот и исечете на прстени, а потоа одделете ги прстените. Измешајте брашно, прашок за пециво и сол во помал сад, извалкајте ги прстенитево садот па потоа ставете ги на страна.
Додадете го јајцето и млекото во садот со брашното, па со вилушка или жица изматете. Потопете го секој прстен во садот и потоа наредете ги на чинија.
Ставете презла на плитка чинија, па секој прстен извалкајте го во неа, потоа ставете ги во тавата и пржете две до три минути додека не станат кафеави.
Пржените прстени извадете ги на салфетка, за малку да се исцадат.