← НАЗАД НА БОЗА

Посно рижото со печурки

Посно рижото со печурки
157 Читања

Подгответе вкусен ручек за околу четириесетина минути.

Кога постите, понекогаш едноставно ви снемува идеи за тоа што би можеле да јадете, а има толку многу вкусни јадења.

Еве што можете да пробате …

Состојки:

Две чаши ориз

Глава кромид

600 грама печурки по ваш избор

Децилитар бело вино

Малку мелен ѓумбир

Сол и бибер по вкус

Сув зачин

Малку масло

Подготовка:

Вообичаено згответе го оризот – да биде мек, но не да се развари. Кога ќе биде готов, исцадете го и измијте го со ладна вода.

Ситно исечете го кромидот, а потоа кратко пропржете го на масло, а потоа додадете печурки исецкани на ливчиња и пржете уште неколку минути.

Додај ориз, вино, чаша вода, малку сол, бибер и сув зачин, како и малку мелен ѓумбир. Динстајте додека течноста не испари, а рижотото не стане кремасто.

Оброкот послужете го топол и се препорачува да го јадете со свежа салата.

Коментари

© 2011 boza.mk | Дизајн - element.mk