← НАЗАД НА БОЗА

Првата година од мајчинството е најосамена година во животот на жената

Првата година од мајчинството е најосамена година во животот на жената
335 Читања

Почетокот на мајчинството треба да биде време кога жените се најсреќни, сепак, според најновите истражувања, изгледа дека се најосамени таа година.

Тогаш жените се оддалечуваат од семејството, пријателите и колегите, а времето поминато значително се разликува од она што го замислувале дека ќе биде.

Речиси 53 проценти од жените во тој период се чувствуваат многу изолирани и осамени, а девет од десет претрпуваат губење на општествениот живот и чувствуваат дека не живеат нормален живот.

Истражувањето врз 2.000 нови мајки покажа дека само 29 проценти од нив живеат во истиот град како родители, а само 7 проценти во истиот дел од градот.

Пријателите без деца немаат време, бабите и дедовците живеат на поголема оддалеченост, соседите ретко доаѓаат, а пријателите со деца во слободно време најчесто одат на шопинг, а во исто време малото дете е навистина голема обврска.

Поради оваа причина, идните мајки ќе треба да создадат социјална „мрежа“ пред раѓањето на детето и да иницираат добри односи со соседите и пријателите што живеат во близина за да ја спречат осаменоста.

Коментари

© 2011 boza.mk | Дизајн - element.mk