Cafe Del Mar

Со секојдневно вежбање предизвикувате спротивен ефект

Не е добро да се претера со ништо, па дознајте какво значење има тоа за вежбањето!

Ако претерате, може да предизвикате спротивен ефект од оној што го сакате.

Видете зошто не е добро да вежбате секој ден. Прекумерното вежбање може да ги оштети коските и мускулите.

Иако дефиницијата на прекумерно вежбање е различна за секого, вежбите кои се многу тешки можат да го зголемат нивото на кортизол.

Кога овој хормон е во крвотокот, коскеното ткиво побрзо се разложува, а исто така може да предизвика стрес.

Колку повеќе вежбате, толку е поголема веројатноста да ја намалите густината на коските. Ова може да предизвика проблеми во староста.

Прекумерното вежбање може да ја отежне зачнувањето.

Според истражувањето, 42% од жените кои интензивно вежбале пет или повеќе часа дневно имале проблеми со зачнувањето, за разлика од оние кои умерено вежбале.

Секако, вежбањето е дел од здравиот начин на живот, па обидете се да најдете време за тоа. Само неколку пати неделно изберете помалку интензивни вежби, како што се пилатес, јога и пливање.

Како да знаете дали премногу вежбате?

Ако стапалата ви се „тешки“, често се разболувате и покрај здравиот начин на живот, ако болката трае со денови, премногу спиете или по секој тренинг се чувствувате исцрпени, најверојатно сте претерале со вежбање.

Што да се прави во деновите на одмор?

Ако одите во теретана 5 или 6 пати неделно, можете да земете слободен ден за одмор. Но, вашите мускули ќе бидат многу посреќни ако шетате, пливате или само се истегнете.

Потоа, вашето тело и мускули ќе бидат подготвени да работат повторно.

Напиши коментар