← НАЗАД НА БОЗА

Сочен леб

Сочен леб
116 Читања

Доколку го сакате лебот толку многу што сакате да го направите главно јадење, пробајте го овој „конкретен“ ролат, со суво месо, сирење и јајца.

Го препорачуваме особено на пролет (може и за Велигден!), кога можеме да го послужиме со рен и млад кромид.

Состојки за 8 особи

 За тесто:

  • 500 г пченично остро брашно
  • 1 свеж квасец
  • 1 лажичка шеќер
  • 1 лажичка сол
  • 300-330 мл топла вода

За полнење:

  • 100 гр чадена шунка во црево
  • 100 гр исечен сув врат
  • 100 гр изрендан едамер
  • 4 варени јајца

Подготовка

  1. 1. Измешајте го квасецот со шеќерот и малку брашно и вода и оставете го да отстои на топло место 10 минути.
  2. 2. Измешајте го преостанатото брашно со солта, додадете го втасаниот квасецот и остатокот од водата и замесете го тестото. Тестото покријте го и оставете го на топло место 30 минути.
  3. 3. Потоа, премесете го тестото и растегнете го, па наредете го вратот, шунката и кашкавалот. Стави ги јајцата покрај работ и се заедно завиткајте во ролна.
  4. 4.Ставете го лебот во подмачкана тепсија (големина 30 × 11 см) и оставете го да порасне 20 минути. Ставете ја тепсијата во рерната загреана на 180-200°C и печете 60 минути.

 

Сервирање

Послужете го лебот со млад кромид и рен.

Совет

Овој леб мора да се послужи топол.

Коментари

© 2011 boza.mk | Дизајн - element.mk