Доколку го сакате лебот толку многу што сакате да го направите главно јадење, пробајте го овој „конкретен“ ролат, со суво месо, сирење и јајца.
Го препорачуваме особено на пролет (може и за Велигден!), кога можеме да го послужиме со рен и млад кромид.
Состојки за 8 особи
За тесто:
- 500 г пченично остро брашно
- 1 свеж квасец
- 1 лажичка шеќер
- 1 лажичка сол
- 300-330 мл топла вода
За полнење:
- 100 гр чадена шунка во црево
- 100 гр исечен сув врат
- 100 гр изрендан едамер
- 4 варени јајца
Подготовка
- 1. Измешајте го квасецот со шеќерот и малку брашно и вода и оставете го да отстои на топло место 10 минути.
- 2. Измешајте го преостанатото брашно со солта, додадете го втасаниот квасецот и остатокот од водата и замесете го тестото. Тестото покријте го и оставете го на топло место 30 минути.
- 3. Потоа, премесете го тестото и растегнете го, па наредете го вратот, шунката и кашкавалот. Стави ги јајцата покрај работ и се заедно завиткајте во ролна.
- 4.Ставете го лебот во подмачкана тепсија (големина 30 × 11 см) и оставете го да порасне 20 минути. Ставете ја тепсијата во рерната загреана на 180-200°C и печете 60 минути.
Сервирање
Послужете го лебот со млад кромид и рен.
Совет
Овој леб мора да се послужи топол.