Motherhood

СУПЕР СОВЕТИ ОД МИЛИОНЕР ЗА ЖИВОТ ВО РАСКОШ: колку треба да заштедите неделно за да станете БОГАТИ

Сакате да живеете во раскош, но мислите дека тоа е невозможно?

Еве одлични совети и трикови кои ќе ви помогнат да си обезбедите удобен живот …

Дејвид Бах, човекот кој започна од нула и направи милиони, тврди дека коренот на богатството лежи во фактот дека – прво плаќајте се себеси.

Поконкретно, тој тврди дека секој ден ќе заштедите онолку колку ќе заработите за еден час. Како што пишува „Автоматски милионер“ во книгата, ако не започнете да штедите сега, работите премногу за другите, а премалку за себе, пишува Newsweek.

Колку часа дневно работите за себе? Погледнете ја следнава формула:

Минатата недела работев вкупно _____ часа.

Заработив _____ по час.

Значи минатата недела работев ______ часа за себе.

Бах ја објаснува неговата формула: „за да видите колку сте работеле за себе, треба да знаете колку сте заштедиле минатата недела. Ако одговорот е нула, тогаш воопшто не сте работеле за себе.

Ако сте заштедиле, поделете го овој износ со вкупната заработувачка. Да претпоставиме дека заработувате 268.800 денари годишно или 5.600 денари неделно. Ако работите 40 часа, вашиот час е 140 денари. Ако ставите 280 денари на страна – два часа си работел за себе. Ова лице треба да заштеди 1.400 денари неделно.

Советот на Бах е да се обидете да заштедите најмалку 10 проценти од вашиот приход.

Средна класа: заштедете 5-10 проценти.

Висока средна класа: заштедете 10 – 15 проценти

Богати: заштедете 15-20 проценти

Доволно богати за да се пензионирате порано: заштедете 20 проценти од приходите или повеќе.

Напиши коментар