Здраво тело

Уште една добра причина да го скратите времето поминато на вашиот мобилен телефон

Ако поминувате премногу време на вашиот мобилен телефон, овие информации може да бидат доволни за да го заклучите вашиот паметен телефон во друга просторија.

Нашата кожа е постојано изложена на светлина, што го забрзува нејзиното стареење, покажа научна студија.

Научниците предупредуваат дека дури и краткорочното изложување на електронски уреди, како што се паметни телефони или компјутери, значително го зголемува нивото на реактивни честички на кислород во организмот, кои се одговорни за формирање на оксидативен стрес, кој игра голема улога во процесот на стареење на организмот и воопшто стареењето на организмот, бидејќи им штети на клетките.

Затоа, ако поминувате премногу време на пишување текстови, правење селфи, на социјалните мрежи или на Интернет, можеби ќе остарите пред време.

Ова откритие се случи откако научниците сфатија дека нивото на реактивни честички на кислород во телото се зголемува под светлата на паметните телефони.

Kлетките на сврзното ткиво биле изложени на светлината на електричните уреди за еден час на растојание од еден сантиметар. Резултатите покажаа дека нивото на реактивни честички на кислород во клетките се зголеми за 80 проценти под влијание на iPhone и iPads.

Иако долгорочното влијание на паметните телефони на нашата кожа не е проучено, треба да го ограничите  времето поминато пред екраните, да прави помалку селфи и да ужива во природа повеќе.

 

Напиши коментар