← НАЗАД НА БОЗА

Вдишувањето на шеќер може да ја олесни пневмонијата, бидејќи на посебен начин му помага на телото да го прочисти имунолошкиот систем

Вдишувањето на шеќер може да ја олесни пневмонијата, бидејќи на посебен начин му помага на телото да го прочисти имунолошкиот систем
116 Читања

Научниците откриле неверојатно ефикасна страна на шеќерот.

Истражувачите докажале дека вдишувањето на шеќер може да биде благодет кога имаме инфекција на дишните патишта и пневмонија. Еве како е тоа можно.

Медицински научниците дошле до ова откритие, кога ги истражувале белите крвни зрнца или специфичните клетки, макрофаги, кои ги отстрануваат штетните организми од имунолошкиот систем.

Екипата на Универзитетот во Манчестер тврди дека макрофагите во белите дробови бараат соодветно ниво на гликоза со цел да функционираат правилно.

Со стимулирање на клетките со шеќер им помагаме на нашите бели дробови да се одбранат од инфекција која предизвикува бронхијална кашлица и предизвикува пневмонија.

Научниците истакнуваат дека ова откритие, што покажува дека вдишување на шеќер му помага на респираторниот тракт да остане здрав, тоа е многу важно, бидејќи тоа го покренува многу прашања за понатамошно истражување, како и потенцијалното создавање на нова техника за лекување на бронхитис и пневмонија.

Коментари

© 2011 boza.mk | Дизајн - element.mk