Art & Crafts

Ве боли стомакот по пивото? Тоа е затоа што погрешно сте го наточиле

„Вистинскиот начин на точење на пиво е да се држи чашата под агол од 45 степени, а пивото, насочено кон центарот на чашата. Во идеален случај, тоа ќе го сторите од далечина, наместо да го потпирате шишето на работ од чашата … “

Како да точите пиво? Излегува дека популарниот метод на точење во кое останува малку пена е сосема погрешен, што некои го чувствуваат откако ќе го испијат пивото, бидејќи може да предизвика надуеност и болка во стомакот.

Max Bakker, сомелиер за пиво, покажа која е правилната техника на точење.

Погледнете го видеото:

Во видеото Макс објаснува дека ако не се испушти дел од CO2 од пивото во чашата, ќе биде ослободено во стомакот, а ако со тоа човек грицка и нешто солено дека CO2 ќе се ослободи во стомакот и ќе стимулира надуеност и болка.

Поради оваа причина, важно е пивото да се стави во чаша, а не да се пие од шишето.

– Вистински начин за точење на пивото е да се држи чашата под агол од 45 степени, а пивото, насочено кон центарот на чашата. Идеално, тоа ќе го сторите од далечина, наместо потпирајќи го шишето на работ од чашата, за пивото да помине низ малку воздух пред да влезе во стаклена чаша. Кога чашата е до половина полна, исправете ја и продолжете да точите до врвот – објаснува Макс, пената на пивото му овозможува да ја задржи својата арома и вкус, додава Макс.

Напиши коментар