Здраво тело

ВНИМАНИЕ! Пред да ги зготвите, јајцата не треба да се мијат

Пред да ги зготвите, јајцата никако не треба да се мијат – дури и оние кои се домашни на кои може да има кал или пердуви, но и индустриските.

Нутриционистите предупредуваат дека миењето на јајцата може да влијае на ширењето на бактериите.

„Ако го измиете јајцето пред да го зготвите, водата може да ги  „втурне“ бактериите во јајцето – бидејќи неговата обвивка е порозна, велат експертите.

Тие велат дека ова е особено точно ако користите ладна или проточна вода.

Експертите признаваат дека постои можност бактериите да се формираат на површината на јајцето, но со миење само ќе ги влошите работите.

Напиши коментар