Sweet Home

Време е да се внесат кактусите во домот

Време е за преселба на вашите растенија од екстериерот во ентериерот, за да можат повторно да цветаат и растат следната година и да ја разубават вашата околина.

Во спротивно може да се случи да не дочекаат пролетта и летото. Всушност, повеќето видови на растенија што ги чувате на балконот или терасата не можат да презимат на отворено поради студот.

Обично, ги засолнуваме пред првите мразови или кога ќе зачестат ниските температури и ги чуваме затворени до март или април.

Ова исто така важи и за кактусите и сукулентите, кои сакаат високи температури и сонце, така што уште првиот мраз може да биде погубен за нив. Затоа, крајно време е да ги преместите на потопло место.

Ако имате куќа, можете да ги чувате на скалилата или ако ви дозволат станарите, во ходникот од станбената зграда во која живеете.

Важно е просторот да не е ладен и температурата да не падне под 5°C.

Идеалното место за нив би било стаклена градина, што не е толку невозможна мисија, бидејќи малопродажните синџири нудат мини оранжерии веќе подолго време по многу поволни цени.

Ако тие не се премногу студени и светлината паѓа врз нив, можете да ги ставите во гаража, подрум или на стаклена тераса. Она што треба да се избегне е ставање на саксијата на бетон – нека има сад или полица под неа во тој случај.

Покрај тоа, важно е да не го менувате местото, освен ако тоа не е добро за него, на кактусот му е потребно опоравување. Ако дури и на такви места почне да пропаѓа, причината може да биде провев, често го отварате прозорецот или вратата, од каде што влегува студениот воздух.

Причината, исто така, може да биде фактот дека прозорецот на кој ги чувате кактусите не дихтува добро, па влегува студениот воздух.

Друг важен фактор за успешно презимување на кактусите и сукулентите е сонцето – ставате ги на прозорецот или на сончево место, но малку подалеку од парното, што може да ги исуши.

Иако зимата е време на нивната хибернација или мирување, не заборавајте да ги полевате!

Правете го тоа на секои 10 дена. По правило, што подебели и побројни листови има растението, потребно е повеќе вода.

Напиши коментар