← НАЗАД НА БОЗА

За лечење на мамурлак според научниците ви треба само една работа

За лечење на мамурлак според научниците ви треба само една работа
86 Читања

Секој кој барем еднаш ги искусил последиците од прекумерната консумација на алкохол, добро знае колку е непривлечен мамурлукот.

Најчесто утрото потоа имате желба за брза храна или шеќер, а тоа е сосема погрешно.

Според истражувањето на Џорџ Мејсон, решението е многу поедноставно.

„Поради алкохолот многу мокрите, што значи дека доаѓа до дехидрација, но телото покрај водата исто така губи многу минерали, вклучувајќи и калиум“, заклучуваат научниците кои предупредуваат дека е потребно да се посегне по банана.

„Телото има потреба од калиум за правилна функција на нервниот систем и мускулите. Недостатокот на гликоген како извор на енергија е клучен дел од чувството на слабост, замор и недостаток на координација следното утро“, наведуваат тие.

Затоа, ако им верувате на научниците, наместо да барате волшебен лек, следниот пат кога ќе се разбудите мамурни, изедете банана.

Коментари

© 2011 boza.mk | Дизајн - element.mk