← НАЗАД НА БОЗА

За правилно едуцирање на децата користете ги овие совети на американскиот психолог

За правилно едуцирање на децата користете ги овие совети на американскиот психолог
124 Читања

За правилно да го едуцирате детето, обидете се да ги спроведете советите на американскиот психолог д-р Кевин Леман, кој тврди дека златната формула се криена во десет реченици.

* Бидете секогаш доследни во вашето однесување, така што детето ќе знае дека сте сериозни во врска со она што го велите и правите.

* Секогаш исполнете го она што сте кажале деја ќе го направите и никогаш не отстапувајте од тоа.

* Наместо да се расфрлувате со зборови, затворете ја устата, размислете и одговорете на ситуацијата, наместо да користите бурна реакција.

* Секогаш бројте до десет кога ќе наидете на проблем и запрашајте се: Што треба да направам?

* Никогаш не им се заканувајте на децата, затоа што ретко ги спроведуваме заканите, па децата нема да ни веруваат многу.

* Никогаш немојте да бидете лути на нив, дури и ако ги изгубите нервите, извинете му се на вашето дете за каква било навреда што сте ја кажале.

* Никогаш не предупредувајте, бидејќи тоа е како да му кажете на детето дека е глупаво и дека сè треба да му се нацрта.

* Не ги преземајте нивните проблеми, постојат работи што треба да ги направат сами.

* Немојте да мислите дека лошото однесување ќе исчезне, заборавете на тоа очекување.

* Задржете го среќниот израз на лице дури и кога сакате да се намуртите.

Коментари

© 2011 boza.mk | Дизајн - element.mk