← НАЗАД НА БОЗА

Златно искуство – Кируна, Шведска

Златно искуство – Кируна, Шведска
111 Читања

Вили Вонка ќе ви завидува. Ова е вашиот златен билет за уметничко – бањско искуство.

На поминување низ најсеверниот град во Шведска, оваа позлатена јавна сауна во облик на јајца е повеќе од искуство за патниците; исто така се користи како место за средба на локалното население.

Дизајнирано од шведските уметници Матс Бигерт и Ларс Бергстром, Соларното јајце му беше подарено на градот Кируна, откако беше објавено дека целата област на градот ќе биде преместена поради рушењето на темелите по неколку децении минирање за ископување на железна руда.

Шпорет на дрва во облик на срцето ја загрева внатрешноста на боровата површина на температура од 75 до 85°C, додека сончевите панели вградени во геометрискиот дизајн нудат еколошко осветлување.

Јајцето за осум лица не е неподвижно – патува низ Европа.

Следете го Instagram профилот @riksbyggen за да го следите ова патувачко јајце.

Коментари

© 2011 boza.mk | Дизајн - element.mk