Здраво тело

Зошто е неопходно да се намали внесот на кафе ако користите контрацептивни таблети

Две чаши дневно и ништо повеќе од тоа!

Кај жените кои се заштитуваат од несакана бременост со земање апчиња за контрацепција или некои други хормонски препарати, кафето може да има негативни ефекти.

Всушност, хормоналните контрацептиви го продолжуваат разградувањето на кофеинот, така што кафето делува посилно кај овие жени.

Затоа, жените кои земаат антибеби пилули (или некои други хормонални агенси) треба да го ограничат внесот на кафе до максимум две чаши дневно.

Кафето делува поинаку ако земате апчиња

Знак за прекумерна употреба на кафе може да биде несоница или внатрешна анксиозност. Во најлош случај, може дури да предизвика болести на васкуларниот систем.

Затоа, мора да внимавате да пиете помалку кафе додека земате контрацептивни таблети. Најдобро е да разговарате со вашиот гинеколог кој ќе ве информира за сите можни ризици поврзани со земањето на апчиња.

Напиши коментар