Здраво тело

5 начини за подолг живот

Истражувачи од Харвард Т.Х. Училиштето за јавно здравје спроведе масовна студија за влијанието на здравствените навики врз животниот век, користејќи податоци од добро познатата студија за здравствени сестри (NHS) и Студијата за последователни здравствени работници (HPFS).

Истражувачите разгледале податоци за NHS и HPFS за исхраната, физичката активност, телесната тежина, пушењето и потрошувачката на алкохол, кои биле собрани од редовно администрирани, валидни прашалници.

Што е здрав начин на живот, точно?
Овие пет области беа избрани затоа што претходните студии покажаа дека имаат големо влијание врз ризикот од предвремена смрт. Еве како беа дефинирани и измерени овие здрави навики:

1. Здрава диета, која беше пресметана и оценувана врз основа на пријавено внесување здрава храна како зеленчук, овошје, ореви, цели зрна, здрави масти и масни киселини од омега 3 и нездрава храна како црвено и преработено месо, засладено со шеќер пијалоци, транс маснотии и натриум.

2. Ниво на здрава физичка активност, што се мери како најмалку 30 минути на ден со умерена до силна активност на ден.

3. Здрава телесна тежина, дефинирана како нормален индекс на телесна маса (BMI), што е помеѓу 18,5 и 24,9.

4. Пушење, добро, нема здраво количество на пушење. „Здраво“ во овој случај значи дека никогаш не пушеле.

5. Умерен внес на алкохол, кој беше измерен помеѓу 5 и 15 грама на ден за жени, и 5 до 30 грама на ден за мажи. Општо, еден пијалок содржи околу 14 грама чист алкохол.

Дали здравиот начин на живот прави разлика?
Како што се испоставува, здравите навики прават голема разлика. Според оваа анализа, луѓето кои исполнувале критериуми за сите пет навики уживале значително, импресивно подолг живот од оние кои немале: 14 години за жени и 12 години за мажи (ако ги имале овие навики на 50-годишна возраст).

Дали здравиот начин на живот прави разлика?
Како што се испоставува, здравите навики прават голема разлика. Според оваа анализа, луѓето кои исполнувале критериуми за сите пет навики уживале значително, импресивно подолг живот од оние кои немале: 14 години за жени и 12 години за мажи (ако ги имале овие навики на 50-годишна возраст). Луѓето кои немале ниту една од овие навики, имале далеку поголема шанса да умрат предвреме од карцином или кардиоваскуларни заболувања.

Кој е нашиот (голем) проблем?
Експертите сугерираат дека најдобриот начин да им помогнеме на луѓето да направат здрава исхрана и промена на животниот стил е на големо ниво на популацијата, преку напори за јавно здравје и промени во политиките.

Секако, има голема реакција од големата индустрија за тоа. Ако имаме упатства и закони кои ни помагаат да живееме поздраво, големите компании нема да продаваат колку брза храна, чипс и сода. А, за компаниите што не сакаат да прават пари по цена на животот на човекот, тоа ги прави многу лути.

Напиши коментар