Дестинации

А што е со патувањата? 5 работи што ќе се случат по пандемија на коронавирус

Иако е тешко во овој момент да се процени кога ризикот од коронавирус ќе исчезне, експертите се согласуваат дека ќе бидат потребни посебни напори и на луѓето ќе им понудат дополнителни стимулации за патување по пандемијата …

Поради пандемијата на коронавирус, поголемиот дел од светот е затворен дома, а движењето е крајно ограничено. Во оваа ситуација, многу е тешко да се замисли да одите на патување, но експертите предвидуваат дека туристичкиот сектор ќе се опорави по пандемијата, како и по сите други кризи со кои се соочивме, пишува CNN Travel.

„Луѓето сепак ќе сакаат да патуваат, но тие ќе бидат повнимателни во донесувањето одлуки“, рече Адам Блејк, професор по економија на катедрата за туризам и угостителство на универзитетот Борнмут во Велика Британија.

Еве што предвидуваат светските експерти за тоа што ќе се случи во туристичкиот сектор:

1. Чистотата ќе биде многу важна

Чистотата на сместување и превозните средства отсекогаш биле важни, а тоа дополнително ќе се потенцира по пандемијата на корона вирус.

„Секој – без разлика дали станува збор за крузер, приватен смештај или хотел, ќе треба да го сменат начинот на кој ги следат и чистат местата каде што остануваат посетителите, но и начинот на кој тие информации ги соопштуваат на гостинот за да го зголемат нивото на удобност“.

Треба да се воведат нови видливи мерки за да им се укаже на гостите дека се грижат за нивното здравје. Овие нови мерки може да вклучуваат сè, од сеприсутната достапност на средства за дезинфекција на рацете до честото дезинфицирање на места за гости извршени од хотел или друг провајдер.

2. Патниците ќе може да се чувствуваат посигурни во хотелите

Ако приватните изнајмувачи не успеат правилно да комуницираат сè што прават кога станува збор за чистење и безбедноста на гостите во нивните станови и домови, патниците би можеле да му дадат приоритет на хотелското сместување. Хотелите имаат стандардни протоколи за чистување кои се видливи за гостите и кои му даваат доверба на клиентот.

3. Цените на хотелското сместување ќе паднат

Стапките на хотелските соби во Соединетите држави се намалија за 30 проценти во последната недела од март годинава. „Цените ќе се намалат уште повеќе пред да се вратат назад“, вели аналитичарот Јан Фрајтаг за СТР Глобал.

4. Цените на тарифите за крстарење ќе се намалат, експертите за туризам предвидуваат и дека пакетите за крстарење ќе паднат, а главниот предизвик ќе биде привлекување нови гости.

Оваа гранка на туризам ќе се опорави од кризата ако бродовите се реконструираат и сместат за помал број луѓе, но и доколку се воведат алтернативни опции за јадење наместо бифе, како што се нарачување од менито по желба.

5. Во иднина ќе се бара авион со низок степен на употреба.

Патниците ќе одберат да патуваат со авиони со помал капацитет. Исто така, се претпоставува дека авиокомпаниите ќе бидат пофлексибилни од почеток со евентуални промени во датумите на летовите. „Авиокомпаниите ќе треба драстично да ги намалат цените на билетите во однос на минатото лето и да летаат со празно средно седиште за да создадат растојание меѓу патниците“, вели професорот Кристофер Андерсон. Експертите предвидуваат и дека бизнисмените ќе бидат првите што ќе започнат редовно да летаат и да започнат со закрепнување на воздухопловната индустрија по пандемија на коронавирус.

Напиши коментар