Новости

Аеродромот во Хонг Конг опремен со роботи и кабина за дезинфекција

Роботи за чистење, температурни проверки и антимикробни облоги наскоро би можеле да станат синоним за аеродромските патувања. Меѓународниот аеродром во Хонг Конг (ХКИА) даде преглед на тоа како може да изгледаат меѓународните аеродромски процедури.

Главниот аеродром во азиската дестинација тврди дека тие се првите во светот што го пробале CLeanTech, кабината за дезинфекција на целото тело. Краткиот, но темелен процес, ги гледа оние што минуваат низ проверка на температура пред да влезат во малата кабина за дезинфекција и санирање од 40 секунди.

Според аеродромските власти, внатрешноста на објектот содржи антимикробно обложување кое може оддалеку да убие какви било вируси и / или бактерии кои се наоѓаат на облеката, како и на телото, со употреба на напреден фотокатализатор и „нано игли“.

Поединецот е исто така испрскан со спреј за „моментална дезинфекција“ во внатрешноста на кабината, која се држи под негативен притисок, техника на изолација што се користи во болниците и медицинските центри, за да се спречи загадување.

Додека CLeanTech во моментов се користи само на персоналот кој презема јавни здравствени и карантински давачки за патничките пристигнувања, фактот што се суди на еден од најпрометните аеродроми во светот сугерира можности како ова може да се користи пошироко во блиската иднина.

Сепак, вреди да се напомене дека, бидејќи овој систем има за цел надворешно да ги дезинфицира облеката и кожата на една личност, можеби нема да биде ефикасно кога станува збор за откривање на веќе заразени со коронавирус кои не покажуваат никакви симптоми.

Напиши коментар