Новости

Белата куќа ја затвора работната група за борба против корона вирусот

ВАШИНГТОН – Белата куќа ќе ја затвори работна група за борба против корона вирусот бидејќи земјата влегува во втората фаза и се фокусира на последиците од епидемијата, изјави американскиот претседател Доналд Трамп.

Трамп го потврди планот што го објави лидерот на групата, потпретседателот Мајкл Пенс.

Тој рече дека Белата куќа на крајот од мај ќе започне да ги пренесува задачите за координација поврзани со епидемијата.

„Мајкл Пенс и работната група направија одлична работа. Но, сега бараме малку поинаква форма, што е безбедност и отвореност и веројатно ќе треба да формираме друга група за овие работи“, рече американскиот претседател.

На прашањето дали прогласува дека „мисијата е остварена“ во борбата против вирусот, Трамп одговори дека „воопшто не е така“ и дека мисијата ќе заврши кога ќе се заврши работата.

Повеќе од 70.000 луѓе починале во САД од оваа болест, што е најголем официјален број во светот.

Трамп призна дека вирусот може да се врати бидејќи државата ги попушти претходно наметнатите ограничувања на компаниите и социјалниот живот.

Американскиот претседател го посети објектот за производство на медицински маски Н95 во Аризона без да носи маска.

Овој објект беше лансиран набрзина пред помалку од пет недели, како резултат на недостаток на заштитна опрема во САД и оригинални маски за здравствени услуги во САД.

Трамп носеше заштитни очила за време на турнејата во фабриката, но не и маска, иако сите работници на производната линија ги носеа, со знак велејќи: „Внимание: Задолжително е да носите маска во оваа област! Благодарам!“

Маските исто така не ги носеа поединечни членови на придружбата на Трамп.

Напиши коментар