Sweet Home

Брзо и темелно: Како да го исчистите плакарот за еден ден?

Традиционалното пролетно чистење секогаш вклучува реорганизација на вашата гардероба.

Ова воопшто не е лесна задача, поради што постојано ја одложуваме, но верувале или не, може да се исчисти за само еден ден со овие едноставни совети.

1. Испразнете ја целата гардероба уште од самиот почеток.

Можеби мислите дека е полесно и побрзо да исчистите дел по дел или полица по полица, но така ќе изгубите време. Веднаш извадете ги сите предмети од плакарот и наредете ги на креветот. Ако немате доволно простор за тоа, користете го и подот. Раширете чист чаршаф врз него и наредете ги работите.

Не мора да ја вадите облеката од закачалките – извадете ги од плакарот заедно со закачалките и ставете ги на посакуваното место.

2. Распоредете ги парчињата облека при празнење на плакарот.

Сортирајте ја облеката при празнење на плакарот. Ставете ги фармерките на една страна, џемперите на друга, обични маички на третата и така натаму.

Во оваа фаза не треба да ги допирате работите на закачалките, ќе ги сортирате подоцна.

3. Исчистете го плакарот.

Кога ќе го испразните, избришете ја внатрешноста на плакарот и доколку е потребно, поминете и со правосмукалката. Воедно избришете ја и надворешноста.

4. Прегледајте ги закачалките.

Сега разгледајте ги работите и на закачалките. Честопати, на нив има повеќе од едно парче, такашто кошулите, пантолоните и другата облека се измешани. Сè што можете сортирајте со идентични парчиња.

5. Изберете омилени парчиња.

Од секое купче изберете три или четири омилени парчиња без кои едноставно не можете. На пример, три омилени џемпери, три пара омилени фармерки и така натаму. Изберете го делот од плакарот каде што ќе ви бидат при рака и ставете ги избраните омилени парчиња во тој дел.

6. Проценете колку простор ви останува.

Откако ќе ги вратите омилените парчиња во плакарот, проценете дали имате доволно простор за повеќе парчиња. Ако ентериерот не е пренатрупан, прегледајте ги куповите, одберете ги останатите парчиња што се важни за вас и наредете ги.

7. Размислете за тоа што навистина ви треба.

Кога забележувате дека плакарот полека се пополнува, разгледајте ги сите работи што остануваат на креветот и (или) подот.

Не сте ги избрале како свои први омилени и ги избегнавте во последователните распределби.

Очигледно не сте врзани за овие парчиња и можете да живеете без нив.

Спакувајте ги во кутии или торби и тргнете ги некое време. Наскоро ќе видите дали навистина ви требаат.

Сè што е чисто и може да се носи може да го донирате и да направите добро дело.

Напиши коментар