Новости

COVID19 нема проблем со црнците – системот на Америка има

Ако сте црнец во Сент Луис за време на пандемијата, болно сте свесни: Секоја личност која почина од COVID-19 во градот досега е црнa.

Црнците сочинуваат 72% од смртните случаи поврзани со корона вирусот во Чикаго, 40% во Детроит и 70% во цела Луизијана, иако тие претставуваат многу помали пропорции на населението во тие региони.

Американските системи ги третираат црнците како најтоксичен коморбидитет од сите, без разлика дали имаат дијабетес и биле изложени на СОВИД-19, или носеле маска за да бидат безбедни, но биле дискриминирани или навикнати на тоа.

Глобалната криза не ја брише нееднаквоста. Таа ја проширува.

Напиши коментар