Motherhood

Дали децата треба да носат заштитни маски?

Заштитните маски ги спречуваат околните капки, преку кои се шири корона вирусот, да навлезат во нашиот респираторен систем.

Најчесто користиме хируршки маски од ткаенина, кои се носат преку носот и устата и правилно лежат на вашето лице, но постојат и други видови на респираторни маски.

Маска треба да носите и ако кашлате и кивате, за вашите капки да не се распрснат во околината.

Децата треба да носат маски ако кашлаат или киваат, или ако им е загрозен имунитетот.

Не им ставајте маска за возрасни, бидејќи е преголема за нив и нема да им ги покрие лицето, носот или устата правилно.

Со оглед на тое дека особено е тешко да им ја задржиме маската на лице кај малите деца, да се погрижиме да не ја отстрануваат или допираат со рацете што претходно не биле измиени, најбезбедно е да не се носи детето каде што постои можност некој да му пријде помалку од два метра и погрижете се редовно да ги мие раце.

Маската треба да ја носи ако има симптоми на респираторна инфекција или е во контакт со некој што има.

Напиши коментар