Motherhood

Дали производите за сончање се безбедни за употреба во текот на бременоста?

Поради штетните УВ зраци, кремите за сончање и лосионите се од големо значење.

Сепак, за време на бременоста, треба да бидете особено внимателни при изборот на препарати. Сè што користат мајки може да му се пренесе на бебето во матката, па затоа е сосема разбирлива загриженоста за време на бременоста.

Кога нанесувате крем на кожата, зависи самите состојки дали тоа ќе се апсорбира во крвта. Она што влегува во крвта доаѓа кај бебето.

На бремените жени им се советува да избегнуваат креми за сончање кои содржат оксибензон и PABA. Оксибензонот ја пропушта кожата и со тоа им овозможува на хемикалиите да се апсорбираат во крвта. Тој не се наоѓа само во производите за сончање, туку и во некои други лосиони за нега на кожата,балсами и кармини. А кога станува збор за PABA, пријавени се голем број на болни алергиски реакции.

Секогаш проверувајте ги состојките на производот што го нанесувате на кожата. Кремите за сончање содржат цинк оксид и титаниум диоксид, кои се сметаат за безбедни за употреба во бременоста. Овие се минерали кои ги рефлектираат сончевите зраци од кожата.

Заштитата од оштетување од ултравиолетово зрачење е многу важна, особено за време на бременоста. Зголеменото излачување на некои хормони за време на бременоста, исто така, влијае на кожата на жената на многу начини.

Еден од ефектите е дека кожата почнува да лачи повеќе меланин отколку што треба. Меланин е супстанција која дава боја на нашата кожа и очите. Колку повеќе меланин природно произведуваме,толку е потемна нашата кожа и очите.

Понекогаш се случува жените со посветли, сини или зелени очи да произведат многу поголема количина меланин. Заштитата на вашата кожа од сонцето ќе ги намали кафените дамки што се предизвикани од вишок меланин. Тие можат да се појават и заради употреба на таблети за контрацепција.

Друг ефект од бременоста е појавата на нови бемки или раст на старите. Во повеќето случаи, тие не се опасни. Сепак, треба да одите на преглед кај вашиот лекар за секој случај. Кремите за заштита од сонце штитат од брзо стареење, рак на кожата и оштетувањата од сонцето. Сепак, ова не треба да биде ваша единствена заштита. Носете капа и непроѕирна облека во најголемите топлини. Сето ова заедно е најдобрата опција.

Вашата кожа не е единствениот дел од телото на кое му е потребна заштита од сонце. Ултравиолетовите А и Б зраци можат да доведат до катаракта, проблеми со водата околу очите и макуларна дегенерација. Сините очи се особено чувствителни и можат да предизвикаат оштетување на видот предизвикано од сонцето. Затоа треба да користите очила кои обезбедуваат силна заштита од сонцето.

Се разбира, не треба да се плашите од сончевите зраци, бидејќи тие имаат многу придобивки за нас. Поради нив, можеме да создадеме витамин Д, но тој дефинитивно го подобрува и нашиот дух. Користете заштита и уживајте во сонцето. И, се разбира, особено за време на бременоста, проверете ги состојките на производите што ги купувате.

Напиши коментар