Cafe Del Mar

Диета со Нобелова награда: Откријте зошто ова е најпопуларната диета и какви чуда прави за целиот организам!

Откријте што е автофагија, како му помага на телото да се регенерира и кожата да се затегне.

Ова не е класична диета. Ова е диета со Нобелова награда – и еве зошто е толку популарна!

Автофагијата нè прави поздрави, поубави, помлади. Тајната лежи во фактот дека тоа е природен процес на телото да рециклира стари клетки и да ги користи за изградба на нови, здрави клетки. Значи, целиот процес се одвива целосно природно.

Автофагијата како концепт е нешто повеќе од диета, нешто повеќе од начин и план на исхрана.

Буквалниот превод на автофагијата би бил да се „јадете сами“, т.е. вашите клетки почнуваат да ги „јадат“ сите отпадоци, токсини, паразити, бактерии и други отрови акумулирани во организмот, и на тој начин целиот организам се прочистува.

Отпадот што се акумулира во организмот ги прави нашите клетки „тешки“ и послаби и потешко ја извршуваат својата функција, но кога ќе се исчистат на природен начин, целиот организам целосно се обновува, тврди истражувањето.

Во 2016 година, биологот Јошинири Охсуми ја доби Нобеловата награда за филозофија и медицина за неговото револуционерно откритие на автофагија. Концептот за рециклирање на клетките е познат уште од 1960-тите, кога истражувачите забележале дека клетките можат сами да се јадат.

Јапонскиот добитник на Нобелова награда ги спроведе своите истражувања на квасец во 90-тите години, и токму тука потекнуваат првите официјални откритија, кои се сè уште релевантни и денес.

Автофагијата создава нова енергија, која доаѓа од клетките на нашето тело, а НЕ ОД ХРАНАТА!

Оваа енергија доаѓа како одговор на стресот што го доживува нашето тело затоа што е без храна. Процесот на автофагија ги елиминира бактериите и вирусите од телото и третира секаков вид инфекција. Телото станува и поздраво и повитко, а кожата се ревитализира и станува поцврста. Вие едноставно го започнувате процесот на обновување.

Како знаеме дека автофагијата е успешна?

Со пост (или не јадење) помеѓу 12 и 36 часа. Најдобрите ефекти од автофагијата се постигнуваат кога не јадете 24 до 48 часа, но за многу луѓе тоа е исклучително тешко, и тие ќе се откажат лесно. Сепак, постот што трае помеѓу 12 и 36 часа не е невозможен. Автофагијата може да се изврши и ако оброците се намалат на два на ден, наместо претходните три. Во меѓувреме, нема слатки, грицки, закуски. Нема ништо. Можете да пиете само чај или вода. Вечерата треба да биде во 18 часот, а следниот оброк следниот ден околу 12 часот.

Автофагијата е слична на многу диети кои се регулирани со распоред, како што е 8-часовната диета, но всушност е нешто многу повеќе од тоа.

Научните студии докажаа дека се работи за метаболички процес кој природно произведува нова енергија и го чисти телото од сите невидливи непријатели. Новите клетки се будат и се регенерираат побрзо, што го забавува стареењето и го продолжува човечкиот живот. Друг голем плус е дека нашето тело станува се повитко, а лицето изгледа поосвежено и помладо.

Автофагијата не се препорачува за лица кои страдаат од анорексија или тежат помалку од нормалното, деца под 18 години и луѓе кои земаат одредени специфични терапии со лекови – тие најпрво треба да се консултираат со лекар, особено дијабетичари и лица со срцеви заболувања и заболувања на црниот дроб.

Напиши коментар