Новости

Драматичен ефект поради корона вирусот, кој што се гледа од вселената

Воздухот над Кина се чисти побрзо од кога и да било во историјата.

Влијанието на корона вирусот врз Кина е толку големо што може да се види од вселената – како драматичен пад на загадувањето на воздухот, покажуваат податоците на САД и европските сателити.

Орбиталните инструменти дизајнирани да го следат квалитетот на воздухот собрани од значителен пад на концентрацијата на загадување на азотниот диоксид (NO2) од јануари. НО2 е штетна супстанција која што ја испуштаат гасните возила, електраните и други машини што согоруваат фосилни горива. Падот веројатно ќе биде поврзан со економските забавувања и ограничувањата за патувања во Кина откако вирусот стана раширен, се вели во соопштението на НАСА.

„Ова е првпат да видам таков драматичен пад на толку широко подрачје за специфичен настан“, се вели во соопштението на Феи Лиу, истражувач на квалитетот на воздухот во центарот за вселенски летови „Годард“ на НАСА.

Напиши коментар