Дестинации

Еко-туризам: 5 зелени европски градови кои можат да бидат пример за другите

Во ерата на климатските промени, овие градови се обидуваат да придонесат колку што е можно повеќе за да го намалат загадувањето, така што тие со право се прогласени за најдобри еколошки градови во Европа.

Еко-туризмот е сè почест концепт кај светските патници, особено кај оние кои ја поддржуваат заштитата на природата и животната средина, локалната заедница и историското и културното наследство.

Во однос на климатските промени, сè повеќе земји се свртуваат кон обновливи извори и одржлив развој, а неколку европски градови го водат патот.

Според истражувањето спроведено од веб-страницата за резервации за патувања lastminute.com, пренесено од Lonely Planet, имајќи ги предвид факторите како што се бројот на достапни зелени површини во градот, колку се обемни нивните мрежи за јавен превоз и велосипедските патеки и достапноста на активности како што се одење и турнеја на градот со брод, овие градови се прогласени за најдобри еколошки градови во Европа.

Копенхаген

Амстердам

Стокхолм

Прага

Виена

Напиши коментар