Керозин

Форд се откажува од Фокус РС

Иако многу се зборуваше за Ford Focus RS, сепак оваа четврта генерација на моќниот хечбек модел нема да се случи.

Големиот ривал на Golf R постоеше само како електричен автомобил за да ги исполни европските регулативи за емисија на гасови, но сепак се покажа дека е премногу тешка задача.

Цитирајќи го списанието Caradisiac, повикувајќи се на извори на Форд, не се планира да се произведе четврта генерација Focus RS бидејќи целта е да се исполнат во просек 95 g/CO2 за следната година.

Ова значи потрошувачка на гориво од 4,1 л/100 км бензин и 3,6 л/100 км дизел.

Имаше гласини дека Focus RS ќе има електричен мотор на задната оска и ќе испорачува 400 KS, но беше решено да не се произведува моделот, бидејќи овој потенцијално чист мотор ќе биде исклучително скап за развој.

Од друга страна, Focus ST се продава во Европа како хечбек и караван, со бензински и дизел мотори споени со рачен или автоматски менувач.

Напиши коментар