Дестинации

ИТАЛИЈА – ТОСКАНА И ЗНАМЕНИТОСТИТЕ: што да видите во Фиренца

Град во Тоскана кој е обележан од многу големи ренесансни умови, а траги од богатото минато може да се најдат на секој чекор. Ренесансниот град во Тоскана отсекогаш бил главен град на уметноста и културата.

Има толку многу да се види што едно патување во Фиренца речиси сигурно не е доволно.

Пролетта е идеално време за патување, а доколку ја изберете магичната Италија, ќе откриете барем дел од нејзината историја, уметност, природна убавина и гастрономија.

Големите уметници, генијалци одеа по улиците на ренесансната Фиренца: Микеланџело, Џото, Леонардо да Винчи, Данте Алигиери … па следете ги нивните чекори.

Плоштадот Сигорија се смета за музеј под отворено небо затоа што најпознатите скулптури се изложени таму, Давид на Микеланџело, Тезеј со глава на медуза …На плоштадот доминира Палатата Векио, денес градско собрание. Камената градба има форма на тврдина со висока кула, која ја покажува целата моќ на тогашната Република.

Галеријата Уфици е најпознатата галерија во Фиренца која чува вредни уметнички дела, вклучително и слики од Микеланџело, Рафаел, Да Винчи, Тицијан и многу други уметници.

Шетајќи по улицата Магистрати, по целата зграда на фасадата, можете да видите скулптури од најголемите умови на Фиренца кои ги создадоа за време на ренесансата.

Во близина е фонтана Нептун од 16 век, која ги слави поморските победи на Фиренца.

Pjaca del Duomo е центарот на градот каде катедралата Santa Marija del Fjore, попозната како Duomo, гордо се крева. Препознатлива е по белиот и црвеникав мермер и украсите на камбаната, како и куполата со дијаметар дури 43 метри, а ја дизајнираше познатиот архитект Bruneleski.

Многу мостови што го поврзуваат градот се изградени на реката Арно, но еден е посебен. До 13-ти век, тој беше единствениот на оваа река.

Станува збор за Понте Векио, кој не е само мост, туку и место каде има бројни занаетчиски продавници, продавници за накит, како и станови на првиот кат.

Ова е единствениот мост на реката Арно што не беше уништен за време на Втората светска војна и ја преживеа големата поплава од 1966 година.

Најубавата панорама на градот се протега од куполата на Дуомо, како и од погледот од ридот, од другата страна на реката Арно. Се нарекува градините на Микеланџело.

Напиши коментар