Дестинации

Италијанскиот регион Емилиа-Ромања ги отвора своите плажи во сабота

ЏЕНОВА – Властите на Емилиа-Ромања објавија дека сезоната на капење во тој италијански регион ќе започне во сабота, 23 мај, додека во некои делови на Италија, регионите за капење ќе продолжат да бидат затворени, како резултат на мерките за спречување на ширење на вирусот корона.

Се препорачува луѓето да избегнуваат собири и да престојуваат на плажа подалеку од другите луѓе со цел да се избегне ширењето на вирусот ковид-19, поради кој досега починаа повеќе од 32.000 луѓе во Италија.

Планирани се чадорите да бидат поставени на приближно три до четири метри, а меѓу лежалките мора да има растојание од најмалку еден и пол метри. Лежалки или чадорите ќе бидат нумерирани, а почитувањето на правилата ќе се следи на плажите.

Спротивно на тоа, во Џенова, која има построги правила во однос на одлуките на италијанската влада и регионалните регулативи, дозволено е прошетка на плажите, но без запирање.

„Плажите нема да бидат отворени овој викенд“, рече градоначалникот на Џенова, Марко Бучи, додавајќи дека можните датуми за почеток на сезоната за капење се од понеделник, но најверојатно во последниот викенд во мај.

Локалните власти претходно изјавија дека размислуваат за повеќе опции за ограничување на бројот на луѓе на плажите, како што е употреба на специјални нараквици за да се утврди дозволеното растојание помеѓу пливачите што би испуштиле звук или вибрации кога луѓето ќе се приближат едни до други.

Напиши коментар