Cafe Del Mar

Како да го прилагодите тренингот според менструалниот циклус?

Можете да ги прилагодите спортските активности кон хормонални промени многу лесно.

Повеќето жени страдаат од болка и грчеви во текот на нивниот менстуален циклус, а покрај тоа што ги спречува нашите секојдневни активности, многумина од нас го пропуштаат тренингот.

Со оглед на тоа што постојат неколку фази на менструалниот циклус каде се случуваат одредени промени, можете лесно да ги прилагодите вежбите во менструалната фаза.

Секој дел од циклусот носи одредени хормонални промени, а нивото на естроген и прогестерон влијаат на расположението и енергијата.

Затоа фитнес тренерите ве советуваат како да тренирате во која фаза и ние ви даваме неколку корисни совети за секој дел од циклусот.

Првите пет дена од вашиот циклус

Во овој период, нивото на естроген е ниско, може да се чувствувате уморни и без енергија.

Пешачење, истегнување, пилатес или јога се вежби што ќе ви бидат најсоодветни за време на вашиот циклус.

Ако одлучите да правите јога, внимавајте да не правите превртени пози во кои нозете се над срцето, како што се Свеќа (Sarvangasana), Плуг (Халасана), Стоење на глава (Shirshasana) и слично.

Гравитацијата неприродно влијае на матката и ја зголемува циркулацијата, што може да предизвика поголемо крварење.

Фаза пред овулацијата (6-ти до 12-ти ден)

Овие се најдобри денови ако сакате да започнете со вежбање затоа што енергетските нивоа полека се враќаат и вашата способност за градење мускули е зголемена.

Бокс, спринт и обука со големи интервали на интензитет се идеални во овој период.

Овулација и постовулација (ден 13-20)

Комбинацијата на естроген и тестостерон во организмот за време на овулацијата ви дава поголема мотивација и енергија. Ова е периодот кога трчањето и групниот тренинг ќе бидат најсоодветни за вас.

Исто така, ако вашиот менструален циклус трае 28 дена, ќе забележите околу 17-ти ден дека вашата енергија и мотивација паѓаат.

Нашиот совет е тогаш да вклучите пријател во вашите спортски активности, кој ќе ве инспирира да тренирате повеќе.

Фаза пред менструацијата (денови 21-28)

Стигнуваме до фаза каде ви треба тренингот како TRX каде што ја користите само телесната тежина.

Во овој период, доминантен е хормонот прогестерон, така што ќе се чувствувате смирувачки.

Телото нема да биде расположено за експлозивни вежби, туку ќе биде погодно за јога, пливање или пилатес.

Пред менструацијата, веројатно нема да бидете расположени за спортски активности, но добро е да знаете дека спортот има позитивен ефект врз ПМС, односно ако редовно вежбате по неколку месеци вашата болка и грчеви ќе бидат многу помали.

Напиши коментар