Sweet Home

КАКО ДА ОДГЛЕДУВАТЕ ЕДНОМЕСЕЧНИ ЈАГОДИ: совети за одгледување и берење јагоди

Со долг временски период погоден за сеидба, едномесечните јагоди се идеални ако сакате многу растенија во вашата градина …

Едномесечните јагоди може да се размножуваат само од семе. Тоа е процес кој одзема многу време, што ќе ве забавува и дефинитивно вреди ако ви требаат мноштво растенија.

Сеење:

Од февруари до август, посејте го семето во пластични чаши. Ставете ги растенијата во индивидуални саксии веднаш штом формираат пет лисја. Наместо тоа, можете да купите израснати растенија и да уживате во сочно овошје во мај. Сортата “Temptation” е погодна за висечки саксии, која е создадена со вкрстување на градинарска и едномесечна јагода со големи плодови.

Патем, умерена клима е најповолна за одгледување јагоди. Идеалната почва е малку кисела – вредноста на рН се движи од 5,5 до 6,5, а на јагодите им одговара малку песочна почва. Важно е тие да имаат добра дренажа.

Според видот на цветање, правиме разлика помеѓу јагоди што постојано раѓаат- тие даваат плод во текот на целата сезона и јунски јагоди – тие даваат плод на почетокот на летото.

Кој е најдобриот начин да ги соберете јагодите?

Важно е да го задржите цветното капаче и најмалку еден сантиметар од дршката при собирање. Имајте на ум дека зреењето на овошјето трае околу 15 до 30 дена од цветањето. Јагодите зреат само додека се на родителското растение, па почекајте додека не добијат црвена боја.

Најдобро е да ги соберете рано наутро или доцна навечер, за да можат да стојат подолго. Не ги мијте веднаш по собирањето, туку почекајте пред да ги послужите.

Напиши коментар